Des de Servirepro volem tranquilitzar i fer saber als nostres clients que no hi ha evidències que el coronavirus, el virus de la covid-19, persisteixi en paper i cartró, productes propis del nostre establiment, entre altres. La supervivència dels virus en les superfícies i els objectes depèn de la quantitat de patògens i de factors com la qualitat de la superfície, la temperatura, la humitat i la radiació solar.
En aquest sentit, ASPAPEL (Associació Espanyola de Fabricants de Pasta, Paper i Cartó) ha preparat la Fitxa Tècnica sobre la #Covid19yPapel que reuneix dades certes i contrastades sobre la supervivència dels virus en les superfícies dels productes paperers.
ESTUDI DE REFERÈNCIA
Hi ha molts estudis sobre la permanència del SARS-*CoV-2 en les superfícies. Què en diuen sobre el coronavirus, virus de la covid-19 en paper i cartró? Un dels més recents titulat Aerosol and Surface Stability of SARS-*CoV-2 as Compared with SARS-*CoV-1 i publicat el 16 d’abril 2020 en The New England Journal of Medicine s’ha convertit en el més citat pels organismes oficials i els mitjans de comunicació.
Referències a l’estudi de diversos organismes oficials:
– L‘Agència de Seguretat Alimentària (AESAN), en la seva Informació per als Consumidors sobre el COVID-19 i Seguretat Alimentària, informa que s’ha demostrat que l’agent causal de COVID-19 persisteix durant vint-i-quatre hores sobre el cartó i diversos dies en superfícies dures, com l’acer i els plàstics, en entorns experimentals, amb la humitat relativa i la temperatura controlades, i no hi ha proves que envasos contaminats, que hagin estat exposats a condicions i temperatures diferents, transmetin la infecció.
– L’Organització Mundial de la Salut (OMS), en la seva Orientació Provisional sobre Neteja i desinfecció de les superfícies de l’entorn immediat en el marc de la COVID 19, recull la mateixa informació sobre desaparició del virus sobre el cartó després de 24 hores.
– El Ministeri de Sanitat, en la Informació Científic Tècnica sobre la Malaltia per coronavirus, COVID-19, afirma que la permanència de SARS-*CoV-2 viable en superfícies de coure, cartó, acer inoxidable i plàstic ha estat de 4, 24, 48 i 72 hores, respectivament, quan es manté a 21-23 oc i amb 40% d’humitat relativa. I en un altre estudi, a 22 oc i 60% d’humitat, es deixa de detectar el virus després de 3 hores sobre la superfície del paper d’impressió o un mocador de paper.
DIARIS I REVISTES
– L’OMS i els principals instituts científics i viròlegs de referència internacional, informen que «mai s’ha documentat la transmissió de la COVID-19 a través del paper de diari o revista ni tampoc pel seu ús compartit». Aquesta informació és recollida i contrastada per Earl J. Wilkinson, Director Executiu i CEO de International News Mitjana Association (INMA) en el seu blog.
– En una entrevista en la BBC Ràdio Scotland, el viròleg George Lomonossoff del John Innes Centre, ha indicat que «els diaris són bastant estèrils a causa de la forma en què s’imprimeixen i al procés pel qual han passat en la seva producció». Per precaució, se suggereix rentar-se les mans després de llegir el periòdic, com després de qualsevol activitat quotidiana.
– Els editors de periòdics i revistes i la cadena logística han adoptat les precaucions de seguretat necessàries en les plantes d’impressió, el procés de distribució, els quioscos i els lliuraments a domicili. Les impremtes són desinfectades regularment i els diaris són empaquetats i portats als camions de repartiment de manera automàtica, pràcticament sense manipulació humana. Tot el servei de distribució utilitza guants i màscares per a portar els diaris a quioscos i lectors.
DINERS EN EFECTIU
– L’OMS també desmenteix el risc de contagi de coronavirus amb els diners en efectiu: l’ús de monedes i bitllets suposa el mateix risc que tocar superfícies com a baranes, poms, targetes de crèdit o datàfons.
– El Banc Central Europeu, subratlla que no hi ha evidència que el virus s’hagi propagat a través de l’efectiu, i demana als comerços que mantinguin el pagament en metàl·lic amb total normalitat.